Numedalsnett
Fredag 03. april   |     Du er her: Forsiden >
PrintDødehavet, eller livets hav?


-Det svir i øyne og sår, og man blir seig og klissete på kroppen, Der er brennende varmt om sommeren, og mange synes det lukter ubehagelig. Men det har en nesten magisk tiltrekningskraft, og det bringer legedom

Tekst og foto: Anne Berit Fjermedal Gali

 
 

På norsk kalles verdens lavestliggende innsjø for Dødehavet, men det er egentlig ikke noe godt navn. Jødene kaller den for ”Saltsjøen”. Bibelen bruker også uttrykket ”Den østlige sjøen”. Araberne kaller den ”Lots sjø”, og enda et annet navn er ”Asfaltsjøen” (Mera Asfaltikus). Alle navnene beskriver på hver sin måte den særegne sjøen.

Saltsjøen er et dekkende navn, for den har en saltholdighet på over 30%, ti ganger høyere enn sjøvann. Det er den salteste og mest mineralrike innsjø i hele verden. Årsaken er at den ikke har noe avløp, og den store fordampningen lar alle mineralene bli igjen i sjøen. De ligger i et tykt lag på bunnen av den opp til 430 m dype sjøen. De store Dødehavsverkene utvinner store mengder mineraler fra Dødehavet, magnesium, natrium, kalsium og kalium.

Det var romerne som ga innsjøen navnet ”Dødehavet” (Mera Delmorto). Feilaktig trodde de at ingen ting kan leve der. Fisk er der riktignok ikke, men der finnes visse mikrober innkapslet i vannet.

Skal bli sunnhet og liv

Men profeten Esekiel forteller i kap 47 at en dag skal en dobbeltbekk renne ut fra templet i Jerusalem og ned til Dødehavet.

”Dette vannet renner til østbygdene og videre ned til  ødemarken og faller så i havet. Og når det ledes ut i havet, blir vannet der sunt. Alle levende skapninger, som det vrimler av overalt hvor dobbeltbekken kommer, skal leve. Og fiskene skal bli meget tallrike. For når dette vannet kommer dit, blir det sunnhet og liv overalt hvor elven kommer.

Og det skal stå fiskere ved havet fra En Gedi til En Eglaim. Det skal være et sted til å kaste fiskegarn ut. Det skal finnes fisk av forskjellig slag i stor mengde, som i det store havet. Men myrene og sumpene der skal ikke bli sunne. De skal bare være til å utvinne salt av.

På begge elvebreddene skal det vokse opp alle slags frukttrær. Bladene på dem skal ikke visne, og frukten skal ikke høre opp. Hver måned skal de bære ny frukt. For vannet til dem går ut fra helligdommen. Og deres frukt skal være til mat, og deres blad til legedom.” (v 8b-12)

Fra gammel tid har man ment at det var legedom i Dødehavet. En av GT’s konger hadde spedalskhet og søkte hjelp der. Tidligere president i Israel, Ben Zvi, hadde eksem og fikk høre av arabere at vannet skulle virke godt. Og en professor ved Hadassasykehuset i Jerusalem spådde i 1959 at ”en dag vil Dødehavet bli som Baden Baden”.

Det fins en rekke varme kilder langs det 55 km lange og 3-18 km brede Dødehavet. Flere luksushoteller er bygd, og i dag er det omkring 4000 hotellrom med plass til 10.000 gjester. I tillegg kommer omlag 2000-3000 på dagsbesøk, og 5000-6000 har sin arbeidsplass der. Det utgjør tilsammen nesten 20.000 mennesker. Hvis ikke det er et levende sted, hva er det da?

Helseturisme

Men det måtte en ”viking” til for å få fart på helseturismen ved Dødehavet. I 1960-årene dro Viggo Kampmann, tidligere dansk statsminister, til kibbutz i Israel. Han var sosialdemokrat og venn av Israels første statsminister David Ben-Gurion. Under oppholdet i Israel oppdaget han at det saltholdige vannet i Dødehavet hadde en helbredende effekt på psoriasis. Derfor foreslo han at den danske stat skulle betale behandlingsopphold for pasienter med psoriasis og atopiske hudsykdommer. For at ordningen ikke skulle strykes av budsjettet i dårlige økonomiske tider, ble det lovfestet at danskene har rett til behandling ved Dødehavet, noe de fortsatt nyter godt av over 50 år senere.  I 1969 fikk han av gårde en pilotgruppe. Danmark er så fornøyd med behandlingsresultatene at ordningen har blitt utvidet med større pasientgrupper med revmatiske sykdommer og muskel-skjelettlidelser.

Også Tyskland gir gratis behandling til sine borgere. Det gjør dessverre ikke Norge. Helt siden den norske Dødehavsklinikken ble etablert etter et pilotprosjekt i 2004, har alle måttet betale for behandlingen av egen lomme. Men opplegget ble godkjent av Rikstrygdeverket, og det gis sykepengerettigheter og skattefradrag ved legeerklæring. Klinikken har norsk behandlerteam bestående av lege, fysioterapeut, psykoterapeut og syke-eller hjelpepleier.

Flerfaglig behandling

Behandlingen har vist seg å ha meget god effekt på både kroniske hudsykdommer, lungesykdommer, revmatiske sykdommer og muskel-og skjelettlidelser. Behandlingsprogrammet er flerfaglig og helhetlig medisinsk rehabilitering og består av tre deler, klimabehandling, fysikalsk behandling og livsstyrkebehandling. Det salt- og mineralrike vannet stimulerer blodsirkulasjonen, reduserer spenninger i muskulatur og nervesystem, gir smertelindring og økt bevegelighet. Varme svovelholdige bad virker betennelsesdempende, gir smertelindring til ledd og muskler, reduserer leddhevelse og løser opp spenninger. Det svarte Dødehavsmudderet har varmebevarende egenskaper og er rikt på mineraler. Mudderbehandling gir avspenning, stimulerer blodsirkulasjonen, lindrer smerte og motvirker stivhet. Den norske legen som leder klinikken er tidligere overlege i psykiatri i Norge. Hun sier at kronisk sykdom sjelden kommer alene. Fordi det er tungt å leve med en kronisk sykdom, følges den ofte av depresjon. Hensikten med livsstyrkebehandlingen er å gi «verktøy» til å takle hverdagen. Man prøver å styrke kroppens og sinnets egne helbredende krefter. Det handler om å få satt igang nye prosesser i livet, å bli sjef i egen kropp og eget liv.

Latter og håp

Ellers forteller hun at det er viktig å være sammen i gruppe. Det skjer alltid prosesser i en slik sammenheng. De ler mye, det er en viktig del av behandlingen. Latter frigjør nemlig kroppens eget morfin som gir smertelindring og økt velvære. Også fysisk aktivitet frigjør dette stoffet. Den første dagen får pasientene beskjed om at de må drikke fire liter hver dag og le! Men latteren kommer naturlig.

Det spesielle lyset ved Dødehavet gjør noe med psyken. Man sover bedre og slapper mer av både i muskulatur og nervesystem. Det er også en kjent sak at sollys er den beste D-vitaminkilde. Forskning har vist at vitamin D kan forebygge mange kreftformer, for eksempel prostata-, bryst- og tarmkreft, og at det kan bedre forløpet og utsikten hvis en har fått en slik sykdom. Mange nordmenn har et lavt D-vitamininnhold i kroppen på grunn av den lange mørke vinteren.

Høyt brom- og oksygeninnhold

Dødehavets terapeutiske egenskaper skyldes først og fremst det unike klimaet og den spesielle beliggenheten. Lufta der inneholder mer brom enn andre steder i verden. Brom virker avslappende både på nervesystemet og på kroppen generelt.

Fordi Dødehavet er jordas laveste punkt, omkring 400 m under havet, inneholder lufta også 10% mer oksygen enn ved havets overflate. Og den er praktisk talt fri for allergener og annen forurensning fordi man befinner seg midt i ørkenen uten industri og tungtrafikk og med sparsom vegetasjon.

Det høye brom- og oksygeninnholdet i lufta gjør at folk rett og slett blir fortere friske. Derfor  er det også planer om å bygge et hjerterehabiliteringssenter der.

En annen viktig faktor knyttet til den lave beliggenheten er at en del av de farlige ultrafiolette strålene, UVB, som skaper solbrenthet og andre skader, blir filtrert vekk. Den andre typen ultrafiolette stråler, UVA, som kan helbrede hudsykdommer, når derimot bakkenivå. Det betyr at man kan oppholde seg nesten ubegrenset i sola, noe som også utnyttes i behandlingen.

På grunn av det store innholdet av salter og mineraler har vannet i Dødehavet en gunstig virkning på flere sykdommer og helseplager. Og over jordas lavestliggende innsjø er det aerosoler i lufta, stoffer som virker helsebringende når de pustes inn.
 
 
 
 Det første glimt av Dødehavet på nedturen fra Jerusalem
 
 Dødehavet får blant annet vanntilsig fra styrtflommer som kommer ned ørkendalene
 
 Dødehavet sett fra Judea ørken
 
 Dødehavsmudder har en helsebringende effekt
 
 En av de mange daddelplantasjene ved Dødehavet
 
 Første gang med beina i Dødehavet
 
 Landbruk ved Dødehavet
 
 Man flyter som en kork i det saltholdige vannet
 
 Man legger ikke på svøm, bare flyter
 
 På andre siden av Dødehavet ligger kongeriket Jordan
 
 Saltkrystaller ved Dødehavet
 
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Dan Marcus Jensen, Uvdal (19)
Kristin Flaata, Uvdal (33)
Anders Loftsgård, rødberg (25)
Gerd Haualand, Nore (62)
Linnea Staaland, Veggli (25)
Gunhild Sønstebø Helgesplass, Uvdal (59)
Leah Jensen, Rødberg (13)
Liv B Haug , Svene (66)
Jørgen Krybelsrud Engen, Lampeland (20)
ingrid krybelsrud engen, lampeland (20)
Eli Bjørnsrud, Uvdal (76)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Marianne Dalviken, Kongsberg (47)
Marina Susan Wik, Kongsberg (44)
Elin Flattum, Kongsberg (46)
Andre eller uspesifisert bosted
Svein Bratterud, Bikjen (54)
Tommy Halland, Dagali (35)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren