Numedalsnett
Lørdag 18. januar   |     Du er her: Forsiden >
PrintTil minne om de 6 millioner


27. januar 1945 ble omlag 7000 overlevende fanger i den største konsentrasjonsleiren
Auschwitz-Birkenau i det tyskokkuperte Polen satt fri av styrker fra Den røde arme fra Sovjetunionen. Etter en resolusjon i FNs sikkerhetsråd 11. november 2005 har denne datoen blitt markert som Den internasjonale Holocaustdagen for å minnes de tyske nazistenes folkemord på jøder før og under 2. verdenskrig.

Tekst og foto: Anne Berit Fjermedal Gali


 
 

FNs daværende generalsekretær Koffi Annan uttalte følgende på den første årlige Holocaustdagen, 27. januar 2006: “Holocaust, tragedien uten sidestykke, kan ikke omgjøres. Den må huskes med skam og avsky så lenge manns minne eksisterer. Kun ved å minnes kan ofrene hylles på en passende måte. Millioner uskyldige jøder og medlemmer av andre minoriteter ble myrdet på de mest barbariske tenkelige måter. Vi må aldri glemme disse menn, kvinner og barn eller deres piner.”

En rekke land har opprettet Holocaustmuseer. Det største ligger naturlig nok i Jerusalem i Israel, kalt Yad Vashem. Navnet, som betyr “et minne og et navn”, er tatt fra Bibelen, profeten Jesaja, kapittel 56, vers 5. Det ble vedtatt opprettet allerede i 1953, bare fem år etter at staten Israel ble gjenopprettet. Museet omfatter en rekke bygninger, et historisk museum, et kunstmuseum, en minnehall, et barnemuseum, samt en rekke skulpturer og monumenter, en autentisk krøttervogn, en autentisk svensk “hvit buss”, en autentisk dansk fiskebåt som fraktet jøder fra Gilleleje nord på Sjælland i Danmark over til nøytrale Sverige, og en rekke trær som er plantet til ære for ikkejøder som på forskjellig måte og ofte med fare for sitt eget liv hjalp jøder i sikkerhet. Alt dette dekker et stort område på en fjelltopp i utkanten av Jerusalem. Der er også en symbolsk gjenskaping av alle de jødiske samfunn over hele Europa som ble mer eller mindre utslettet. De er hogget ut av fjellet og ser ut som ødelagte byer, med gater og torg med navn på byer og landsbyer inngravert på veggene. To av de mange, mange navnene er Oslo og Trondheim.

Det historiske museet er hovedmuseet. Det presenterer Holocaust fra et personlig perspektiv, der en rekke individuelle historier blir fortalt ved hjelp av medier av ulike slag, såsom fotografier, filmer, kunstgjenstander og musikk. En rekke autentiske gjenstander er også stilt ut.

Barnemuseet er spesielt gripende. I 1944 ble 4-årige Uziel Spiegel for alltid skilt fra foreldrene sine i Auschwitz hvor han ble gasset i hjel av nazistene. Foreldrene overlevde og flyttet etter krigen til USA. De har donert barnemuseet til minne om Uziel og de andre 1,5 millioner barn som ble myrdet. Inngangen til museet er en halvferdig portal til minne om at barna aldri fikk vokse opp og fullføre sine liv. Museet er bygd under jorden. Det er et nesten helt mørkt rom, bare opplyst av fem stearinlys. Men ved hjelp av et spesielt speilarrangement ser det ut som en blinkende stjernehimmel av dimensjoner. Mens en vandrer rundt i mørket blir navn lest opp, navn på barn i ulike land, og deres alder. Utenfor er et talende relieff over Dr Janusz Korczak, lege og pedagog, som tok seg av foreldreløse barn i Warszawa ghettoen og tilslutt ble sendt til den visse død i Treblinka sammen med dem.

I Minnehallen, en stor steinbygning, brenner en evig flamme, på et stort mosaikkgolv med navnet på de 22 største konsentrasjons- og dødsleirene innskrevet. Ved statsbesøk er det alltid kransenedleggelse i denne hallen. Sentralt i området er en stor vegg med talende relieffer, om “Oppstanden i ghettoen” og om “Den siste marsjen”. Den offisielle årlige minneseremonien finner sted foran denne veggen. Israel har sin egen minnedag for Holocaust, på våren.

Yad Vashem har også en internasjonal skole for Holocaust studier og et stort arkiv med en enorm dokumentsamling. Hver dag kommer etterlatte av jøder som omkom i Holocaust for å finne ut hva som egentlig skjedde med slektningene.

Den ledende tanken bak Holocaustmuseet er at en aldri må glemme og at det aldri må skje igjen.

4 år gamle Uziel
Autentisk krøttervogn
De norske jødiske samfunn ble hardt rammet
Den siste marsjen
Dr Janusz Korczak og barna
Inne i Barnemuseet
Inngangen til barnemuseet
Minnehallen med den evige flamme og 22 konsentrasjons- og dødsleire skrevet inn i golvet
Minnehallen
Til minne om 6 mill individer
 
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Arnstein Tollefsen, Uvdal (58)
Nelly Strømmen, Nore (72)
Julie Myhr Tollefsen, Rødberg (14)
Ragnhild Berg, Veggli (83)
Ole Vidar Gjerde, Lyngdal (43)
Adrian Nørstebø Tollefsen, Uvdal (23)
Knut Bergan, vEGGLI (80)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Magnus Langrind Berg, Kongsberg (22)
Maria Belen Åshammer, Kongsberg (21)
Matilde Bergvad Røssum, Kongsberg (20)
Andre eller uspesifisert bosted
Anita Gabrielsen, Kongsberg (51)
Jøran Strysse, Veggli (94)
Jan Egedahl, Kongsberg (66)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren