Numedalsnett
Søndag 25. august   |     Du er her: Forsiden >
PrintVann til byen- og krokodiller


Vinteren 1992 fikk Israel usedvanlig store nedbørsmengder. Genesaretsjøen ble til alles tilfredshet fylt helt til topps (i skrivende stund er den på det laveste noensinne, nesten sju m lavere). Men regnmassene førte også til store oversvømmelser og skader mange steder. Ett av stedene var litt nord for Cæsarea

Tekst og foto: Anne Berit Fjermedal Gali 
 
Ved den såkalte Krokodilleelva hadde det i lange tider vært en liten innsjø pga av en dam, men nå steg den aldeles over sine bredder. Resultatet var bl a store oversvømmelser på hovedveien Tel Aviv-Haifa. Det var klart at noe måtte gjøres. Det var kjent at dammen var rester av et romersk anlegg, og derfor ble det etter hvert satt i gang arkeologiske utgravninger.
 
Store mengder avsetninger ble fjernet, og damveggene gjort rene. Og plutselig kom ukjente ting for dagen, bl a tre sluser i form av buede åpninger i dammen, seks kornmøller og lengre strekninger av gamle akvedukter (vannledninger). I tillegg kom omlag 3000 vannkilder til overflaten som skapte en ny innsjø.

Enhver by er avhengig av stabil tilførsel av vann. Det var et problem i Cesarea som bare hadde små, lokale vannkilder. Etter som den vokste til en stor by med kanskje flere hundre tusen innbyggere, måtte vann hentes langt bortefra. Løsningen ble å bygge akvedukter, slik romerne pleide å gjøre alle steder.

Den første akvedukten ble bygd av kong Herodes på den tiden han bygde den nye byen. Vannet ble hentet fra en vannkilde på sørsiden av Karmelfjellet, 6 km lenger nord. Den bragte 300 kubikkmeter vann i timen, noe som ble betraktet som rikelig til en befolkning på 50.000. Omlag hundre år senere, under keiser Hadrian, ble en ny akvedukt bygd som hentet vann fra Krokodilleelva. Disse to ble bygd sammen og kalles de høye akveduktene. Men pga lav vannstand ble det anlagt en kunstig dam for å høyne vannivået slik at vannet lettere kunne strømme til Cæsarea. Det var den dammen som skapte de store oversvømmelsene i 1992. Takket være alt regnet den gangen og rensearbeidet som ble satt i gang etterpå, er det i dag et interessant naturreservat ved Krokodilleelva der en kan se romersk ingeniørkunst sammen med flora og fauna. Det er til og med mulig å gå gjennom deler av en akvedukt hvis en ikke er redd for å bli våt på beina. En kan også følge elva helt til Middelhavet og fortsette langs stranda til Cæsarea.

De høye akveduktene forsynte Cesarea med vann i 1200 år. Gjennom årene forfalt de, og to nye akvedukter ble så bygd. Den ene, den såkalte lave akvedukten, hentet vann fra oppkommer ved kysten lenger nord.

Krokodilleelva ble aldri så forurenset som mange andre elver. Den får vann fra saltholdige vannkilder, og er derfor ikke blitt brukt til drikkevann. Derfor er den også rikere på fisk, og endog vannskilpadder er sett der. Men hvorfor dette navnet? Det var faktisk krokodiller og endog flodhester der i tidligere tider. Gjennom århundredene oppstod det en sump øst for den romerske dammen, der krokodillene trivdes. Noen mener at romerne kan ha bragt dem fra Afrika for å bruke dem i kamper på amfiteateret i Cæsarea. Men fordi Israel ligger mellom Afrika og Eurasia, er det ikke unaturlig at de har kommet sjøveien over Middelhavet. På 300-tallet f.Kr. ble det anlagt en by ved elva som ble kalt Crocodilopolis. Men den siste krokodillen ble visstnok sett i 1912. Sumpen, som også var blitt tilholdssted for malariamygg, ble drenert mellom 1922 og 1932.
 
 
 
Innsjøen, dammen og slusene
Dammen er bak slusene
Det er store dimensjoner på de høye akveduktene
Bildet viser de to parallelle vannledningene, bygd med over 100 års mellomrom
Her ble vannet ledet gjennom keramikkrør
Krokodilleelva
Krokodillene er for lengst borte fra Krokodilleelva
Akveduktstranda nord for Cæsarea er veldig populær om sommeren
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Ruben Kravik, Nore (22)
Nils Øyan, uvdal (89)
Øyvind Svendsen, Uvdal (36)
Ola Stærnes, Rollag (74)
Jes Ole Baalerud, Lampeland (69)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Line Røsland, Kongsberg (48)
Andre eller uspesifisert bosted
Helge Brekke (48)
Morten Kirkaune (53)
Fredrik Sandberg Dølplass, Vøyenenga (28)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren