Numedalsnett
Mandag 18. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintEt hjem for deg, et hjem for oss

Å drive et sted som Uvdal Vandrerhjem er mer enn en jobb. Det er en livsstil, som krever husrom, hjerterom og en genuin interesse for mennesker.

Tekst og foto: Redaksjonen 
 
 

Samme året som Uvdal Vandrerhjem feirer 60 år fant Gunn og Lars Erik Thorsrud ut at tiden var inne for å overdra hovedansvaret for drifta til neste generasjon. Det er ingen selvfølge at neste generasjon står klar til å tre inn i rollen som nytt vertskap, men Gunvor og mannen Ibrahim er klare på at dette er noe de ser fram til å gjøre. Sammen. For det å drive en reiselivsbedrift som Uvdal Vandrerhjem er mer enn en jobb. Det er en livsstil, som krever husrom, hjerterom og en genuin interesse for mennesker. Og siden det er en livsstil berører det alle deler av familien og livet rundt, og hvis man ikke er sammen om å dele, vil det fort bli store utfordringer både på familiefronten og for å få drifta til å gå. 


Det var mange sambygdinger som fredag ettermiddag møtte opp sammen med familie, venner og naboer for å hylle Uvdal Vandrerhjem. Gunvor ledet kvelden med stø hånd, og det ble mye latter og sidekommentarer etter hvert som den ene historien etter den andre ble rullet opp. For det ligger mye historie spesielt i «gamlehuset», og denne sitter bokstavelig talt i både golv og vegger.

Gården er opprinnelig en husmannsplass og gammel slektsgård. Gunvors tippoldeforeldre Gunhild og Thov Reiersen kjøpte plassen da loven i 1845 kom om at husmannsplassene kunne kjøpes. Det begynte smått med et tømmerhus med en stue og ett soverom. Siden skulle det bli påbygd mange ganger, og Uvdal Vandrerhjem huser i dag 44 sengeplasser fordelt på to store bygg og en hytte, som tidligere var et eldhus. Allerede i 1824 var Naturalbanken etablert i huset, og i 1928 kom Opdal Sparebank. Gunvors oldefar Ole T. Reiersen hadde lensmannskontor i huset, der det ene rommet fungerte som arrest i 23 år. De fleste av rommene har sin historie å fortelle, blant annet er det et rom med originaltapet fra 1905 som Gunvors lillesøster Gunhild møysommelig fikk skrapt fram igjen ettersom bestemor hadde valgt å male over. Og så har vi rom nummer fire hvor oldefars søster, som bodde der helt fram til 1950, har satt sine fotavtrykk så ettertrykkelig i golvet at man ennå kan følge hennes faste runder mellom senga, døra og vinduet.

Litt historikk
På et sekstiårsjubileum er det ikke til å unngå at det blir litt historikk og tilbakeblikk. Og egentlig går historien hele åtti år tilbake. Ett år før det hele startet på Løvlund, eller «Lund» som det kalles på folkemunne, var vandrerhjemmet på gården til Dagsvind. I 1938-1958 ble det etablert Ungdomsherberge på Lund, og de levde på alle måter opp til mottoet «et hjem for deg, et hjem for oss». Det startet med seng og frokost, men ble gradvis utvidet til å tilby full pensjon. Gunns foreldre Gunhild og Lars Øktedalen skrev kontrakt med Landslaget for norske ungdomsherberger i 1958, som i 1988 endret navnet til Norske Vandrerhjem. Gunn og Lars Erik gir klart uttrykk for at de har hatt stor glede av å være tilknyttet denne internasjonale organisasjonen, og de håper at de også som pensjonerte verter ennå kan være med på samlingene som organiseres både i inn- og utland for sine medlemmer.

Gunn var bare ti år gammel da hennes far gikk bort, og tretten år senere stod hun som tjuetreåring og enebarn med ansvaret for å drive livsverket videre. Dette var i 1977, og i løpet av de neste 41 årene skulle det skje mange endringer og komme flere utbygginger på bruket. Grunnlaget for Gunn ble lagt da hun hadde en arbeidsuke på studenthotellet i Oslo. Dette skulle vise seg å være en av de erfaringene som skulle få størst betydning for henne i årene som kom, og et bygg hun senere skulle få besøke igjen i godt voksen alder. – Og så tok jeg husmorskole pr korrespondanse, skyter Gunn inn med et smil, og Gunvor minnes ennå at hun var med til Skjønne skole hvor de var samlet en gang i uken for å lage mat og hun fikk smakebiter.

Også Gunvor og Ibrahim har sine tanker om veien videre, og selv om Gunn og Lars Erik synes det er en tanke vemodig å gi stafettpinnen videre er de glad for at de har noen som ønsker å ta over. Og de ønsker også at de skal gjøre det på sin måte, ikke bare ta over og videreføre det som har vært.

- Det er litt rart å tenke på at det nå er jeg som skal føre denne livsstilen og arven videre. Femte generasjon på gården, og tredje generasjon i rekken av damer. Jeg tenker vi har noen sterke gener, smiler Gunvor som tenker på det havet av arbeidsinnsats, minner og opplevelser som ligger i kjølvannet av hennes forgjengere. Gunvor har brukt et halvt år på å fotfølge sin mor, og suge til seg det hun kan av informasjon og tips. – Jeg er både positivt overrasket og nesten litt skremt over hvor likt Gunvor og jeg tenker og hvordan vi møter våre gjester, det er egentlig veldig artig, avslutter Gunn som nå med god samvittighet kan sette seg litt bedre til rette i godstolen i visshet om at familiebedriften hun og Lars Erik har drevet fram vil bli godt ivaretatt og videreført i hennes egen ånd.

Internasjonalt
Norges Vandrerhjem er en del av en internasjonal organisasjon, og også i Uvdal har det vært besøk fra alle fem verdenshjørner og et utall forskjellige nasjoner. Til og med på julaften har vertskapet på vandrerhjemmet hatt besøk, og latt dem ta del i familiemiddagen.


Ibrahim er også en som nok framover vil være med og sette sitt internasjonale preg på drifta, noe de besøkende fikk en liten smakebit på under feiringen. Han og niesen hadde nemlig stått for all maten, som for øvrig høstet mange lovord. – Og alt er kjøpt på Coopen, skyter Gunn inn, til stor muntrasjon og ytterligere kommentarer. For det ble mange turer på butikken innen alt var i boks kunne Gunvor fortelle, i tillegg til et lite antall hjelpetelefoner til Tyrkia for å bistå i tilberedelsen.


Det ble mange blomster til jubilanten.


Også Norske Vandrerhjem var representert på feiringen. Vidar Skagen har bare vært ansatt i ca tre uker som organisasjonssekretær og daglig leder for Hostelling International Norway, men kjenner godt til Gunn og Lars Erik fra tidligere samlinger i organisasjonen. Det ble mye latter da gamle minner ble tatt fram, og Skagen husket dem som spesielt positive, gode og støttende i alt som skjedde. Vandrerhjemmets filosofi er å bidra til global forståelse og bringe folk sammen. Det krever et vertskap som gir av seg selv og som setter sitt preg på bedriften. Der har Uvdal Vandrerhjem vært et eksempel til etterfølgelse, noe også rankingen på 9,2 på Booking.com er et godt bevis på.


Ordfører Eli Hovd Prestegården var en av gratulantene, og roste vertskapet for raushet og hjertevarme som oppleves allerede på tunet. Alle som kom ble ønsket velkommen og det ble både klemmer og gaver.

 

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vinterbarnesang19.02   16:30Skjønne kirkeNore og UvdalReligion
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
John Melvin Tveiten, Veggli (60)
anne landsgård, rødberg (37)
leif harald johansen, rødberg (19)
Jon Fredrik Haugen, Lampeland (32)
Knut Toeneiet, Veggli (63)
Jon Kjøntvedt, Nore (12)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Odd Grinderud, Kongsberg (58)
Anna-Maria Engedahl, Kongsberg (45)
Siv Skjolde, Kongsberg (57)
Susanne M. Ulveraker, Kongsberg (47)
Andre eller uspesifisert bosted
Kai Braathen (49)
Camilla Kornrud, bjerknes (19)
Anne Landsgård Wathne, Ålgård (37)
Marco Bekkjorden, Oslo (26)
Jan Fredrik Karlsen, Oslo (44)
nina hugen (13)
Gard Aabakken Berget, Flesberg (16)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren