Numedalsnett
Mandag 18. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintForskerfabrikken er tilbake!


Positive opplevelser med naturfag skaper nysgjerrighet og interesse for faget. På årets sommerskole står blant annet stjernestøv, elektrisk magi og den usynlige verden på agendaen for 6000 elever over hele landet

Tekst: Redaksjonen Foto: Forskerfabrikken 
 

- Vi har arrangert sommerskoler siden 2006. Fra 2006 til 2010 kun i samarbeid med Oslo kommune. I 2011 startet vi med sommerskoler utenfor Oslo, og det har vi hatt hver sommer siden. Dette er den fjerde sommerskolen i Nore og Uvdal, og så langt har 75 deltagere vært med. I år har vi 16 påmeldte og det er enda plass til flere. Resten av Buskerud har lange ventelister, forteller en entusiastisk Hanne Bjerknes som håper at også årets sommertilbud blir fylt opp av unge forskerspirer. – På kurset skal vi gjøre mange forskjellige aktiviteter, alt fra å jakte på mikrometeoritter, dyrke bakterier, koble elektriske kretser, lage ballongraketter og mye mer. Vi skal også utforske leken og annerledes matematikk. 

- Ved å gå på sommerskolen forstår du mer av kjemi, fysikk, astronomi og biologi, og du får trening i å tenke og forske. Det er mye vi hører om og omgir oss med til daglig, men ikke helt klarer å forstå. Det å oppleve gleden over å kunne forstå mer av naturen rundt oss og hvordan vitenskap og forskning blir til er det vi ønsker å bidra til, smiler Hanne som for øvrig er imponert over at et så lite lokalsamfunn klarer å gjennomføre et så omfattende arrangement som en naturfaglig sommerskole er.

I Nore og Uvdal har dette vært mulig på grunn av et stort lokalt engasjement og samarbeid mellom FAU, kommune og lokalt næringsliv, som alle bidrar både økonomisk og med lokaler slik at prisen på kursene blir lave og enda flere barn får sjansen til å være med. Dette kommer hele lokalbefolkningen til gode og er virkelig et eksempel til etterfølgelse, understreker Hanne.

- Forskerfabrikken har et supert sommerskoleopplegg, og det er kjempegøy at vi har et samarbeid med dem om å få til dette også i Nore og Uvdal.

Vi er flere lokale bedrifter som trofast har støttet sommerskolen i Nore og Uvdal økonomisk. Gjensidige Hallingdal, Uvdal Maskinfabrikk, Uvdal Kraftforsyning, Nore Energi,Tømrermester Simensen, Statkraft, Uvdal regnskapsservice, Numedal Installasjon, Kiwi Rødberg, Uvdal Snekkerverksted, Skue Sparebank har vært utrolig positive og velvillige til å bidra. I tillegg bidrar kommunen og FAU’ene ved Rødberg og Uvdal skole betydelig, forteller Betty-Karin Nørstebo som er kontaktpersonen mot Forskerfabrikken på vegne av FAU ved Uvdal skole og som har stått for arbeidet med sponsormidlene.  

 

6000 barn bruker sommerferien til å forske

I år vil 6000 barn fra hele Norge bruke en uke av sommerferien sin til forskning og eksperimenter i ulike realfag på Forskerfabrikkens sommerskole.

250 dyktige studenter skal gjennom fire uker i sommer dele sin realfagsglede på 234 kurs med eksperimenter, forskning og inspirerende læring om naturfag. Deltagerne er barn og ungdommer i hele landet, fra Mandal i sør til Longyearbyen i nord.

- Vi mener det er viktig for fremtiden at vi har mange barn og unge som virkelig får oppleve realfagsglede. Behovet for teknologi- og realfagskompetanse vil bare fortsette å øke, så vi er helt avhengige av at de som har anlegg for dette får positive erfaringer fra de er små, sier gründer og forskerfabrikksjef Hanne S. Finstad.

 

«Aksjon Aluminium» - en nasjonal resirkuleringskonkurranse

I år vil et av temaene på sommerskolen være energi og resirkulering. I samarbeid med Hydro har Forskerfabrikken laget den nasjonale resirkuleringskonkurransen «Aksjon Aluuminium», og over 700 skoleklasser – 15 000 barn, har allerede meldt seg på. Aksjonen starter for alvor ved mange av landets skoler ved skolestart, men elevene på sommerskolen får en smakebit av aksjonen og lærer om alt man kan lage av resirkulert aluminium. I løpet av kursuken skal de blant annet få lage sin egen popkorn-maskin av resirkulerte brusbokser.

- Som et av Norges største selskaper og en av verdens største produsenter av aluminium er vi opptatt av at dagens barn og unge skal få et positivt forhold til naturfag og teknologi. Vi ønsker å bidra til dette med kunnskap om energi, resirkulering og bærekraftig utvikling, og vise hvordan forskning bidrar til utviklingen av morgendagens løsninger. Vi håper dette kan inspirere mange framtidige ingeniører, sier Hans Erik Vatne, teknologidirektør i Hydro.

 

Glede og nysgjerrighet

De fleste barn har en grunnleggende interesse for natur og utforskning når de er små, men mange får denne interessen ødelagt på grunn av manglende forbilder, kjedelig undervisning eller fordommer. – Forskerfabrikken er opptatt av at realfag ikke skal bli kjedelig og teoretisk.  Å gjøre eksperimenter er jo realfagenes naturlige uttrykksform. Å se gleden og nysgjerrigheten barna opplever på våre kurs er motivasjonen bak alt vi gjør, sier Finstad.

 

Det virker!

Forskerfabrikken har arrangert ulike typer forsker- og realfagkurs for barn og ungdom siden 2002. På spørsmål svarer nesten 20 prosent av tidligere kursdeltagere at kursene de tok på Forskerfabrikken har hatt betydning for at de har valgt å utdanne seg innen naturvitenskap som voksne. Å oppleve morsomme og spennende eksperimenter og andre aktiviteter som barn, har altså en langvarig effekt som kan påvirke barns valg av yrke senere.

 

Les mer om inspirasjon til å begynne å studere realfag:  https://www.forskerfabrikken.no/glede-gir-interesse-for-naturvitenskap/

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vinterbarnesang19.02   16:30Skjønne kirkeNore og UvdalReligion
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
John Melvin Tveiten, Veggli (60)
anne landsgård, rødberg (37)
leif harald johansen, rødberg (19)
Jon Fredrik Haugen, Lampeland (32)
Knut Toeneiet, Veggli (63)
Jon Kjøntvedt, Nore (12)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Odd Grinderud, Kongsberg (58)
Anna-Maria Engedahl, Kongsberg (45)
Siv Skjolde, Kongsberg (57)
Susanne M. Ulveraker, Kongsberg (47)
Andre eller uspesifisert bosted
Kai Braathen (49)
Camilla Kornrud, bjerknes (19)
Anne Landsgård Wathne, Ålgård (37)
Marco Bekkjorden, Oslo (26)
Jan Fredrik Karlsen, Oslo (44)
nina hugen (13)
Gard Aabakken Berget, Flesberg (16)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren