Numedalsnett
Tirsdag 21. mai   |     Du er her: Forsiden >
PrintNytt studie


Matopplevelser i Numedal har sørget for å sette lokalmat på agendaen og skape økt bevissthet rundt foredling og produksjon av lokale råvarer. Nå kommer et nytt fagskoletilbud med utgangspunkt i verdiskaping i lokalmat.

Tekst: Redaksjonen. Foto: Matopplevelser i Numedal 
 
 

Det har kommet et nytt fagskoletilbud på Røros med utgangspunkt i verdiskapning i lokalmat. Studiestart september, og søknadsfrist er 15. juni.

Ref: https://www.lokalmatnorge.no/

De siste 20 årene har Rørostraktene markert seg i produksjon og markedsføring av lokalmat. Flere bedrifter er etablert i de senere år, nesten uten unntak med utgangspunkt i ressurser fra egen gårdsdrift eller lokale råvarer. Gjennom målbevisst arbeid har Rørosmat SA med sine andelseiere, utviklet regionen til en av Norges ledende innenfor lokalmatproduksjon.

Lokalmatmiljøet vil være en naturlig del av undervisning i det nye fagskoletilbudet.

Fremveksten av produsenter har vært viktig for utvikling området som reiselivsmål. Rørosmat SA og Destinasjon Røros jobber tett for at lokalmat og reiseliv skal gå hånd i hånd.  Lokale råvarer og produkt er en naturlig del av opplevelsen når en besøker regionen som turist og tilreisende.

I et område kjent for gruvedrift og kaldt klima, har bønder og produsenter fremmet og utviklet råvarer som vokser sakte og har rene smaker.

Gjennom studiene får studentene en gyllen anledning til å besøke småskalaprodusenter i Norges kanskje beste matregion. Man kan smake, se, lytte, lære og få inspirasjon til eget arbeid

Hvem passer studiet for?

Studiet passer for den som har jobbet i bransjen noen år, men som ikke har noen formell utdannelse. Mer kunnskap om et emne øker bevisstheten og stoltheten om faget. Lokalmatproduksjon som bransje er ung og preget av mye erfaringsbasert kunnskap av de første som startet med videreforedling. Kunnskapen som de første i bransjen har tilegnet seg blir nå formalisert i dette studiet. Dette vil være med på å sikre videre utvikling av lokalmatbransjen i Norge.

Hvorfor studere Verdiskaping i lokalmat?

Utdanningen gir:

  • Flere ben å stå på som lokalmatsprodusent
  • Et skritt nærmere svart belte i lokalmatproduksjon
  • Mulighet til å lære av pionerer innenfor feltet
  • Erfaringsutveksling med likesinnede fra hele landet

Det å lære av andre som har gått veien før er nyttig på flere vis. Man slipper blant annet å gjøre de samme tabbene. Ved å ta denne utdanningen får man muligheten til å lære av de beste i Norge, de som har gått opp løypa, de som har gjort alle tabbene slik at de som kommer etter slipper å gjøre det om igjen.

Foredling og salg av produkter enten direkte fra gården eller via andre salgskanaler har et stort potensiale, og lokalmatmarkedet er den kategorien med sterkest vekst i dagligvarebransjen.
Har noen planer om å ta over et gårdsbruk der det allerede er etablert foredling og salg som tilleggsnæring, eller tenker å etablere et slikt foretak, kan det være veldig lurt å ha mer kunnskap om denne bransjen.

Flere bein å stå på gjør at man tilsammen kan skape større og bedre inntjening ut fra gårdens ressurser, selv om den i utgangspunktet ikke er av de største.

Etter endt studie

Fagskoletilbudet er et yrkesrettet studietilbud som gir relevant videreutdanning for fagutdannede som arbeider innen lokal matproduksjon. Det er et stort behov for personer med kompetanse innen fagfeltet.

Verdiskaping i lokalmat vil gi en teoretisk og praktisk kompetanse som bygger på fag-/svennebrev og vil gjøre studenten kvalifisert til å arbeide med matproduksjon enten som leder av egen virksomhet eller som ansatt.

Lokal matproduksjon er i stor grad basert på tradisjonelle produkter og tradisjoner. Fag- og bransjekunnskap er viktig når en skal ta vare på og videreutvikle gamle mattradisjoner og lage et kommersielt produkt.
 
 
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Inger Sjaavaag Kleivan, Rollag (51)
Hanne Nilsen Brygmann, Rollag (22)
Ingrid Larsen, Rødberg (19)
Knut Morten Solheim Loftsgård, Rødberg (19)
Anne Katrine Hvaale, Nore (36)
Leif Bjarne Skogen, Rødberg (89)
Bjørn Kåre Bekkjorden, Veggli (35)
erlend-johan rui, veggli (13)
Ingrid Helene Tufto, Uvdal (24)
Ingrid Larsen, rødberg (19)
Bjørg Marie Høimyr, Lampeland (75)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
hågen hennum, kongsberg (58)
Andre eller uspesifisert bosted
Jon Petter Marthinsen (45)
Steinar Bull, Oslo (72)
Pål Ovenstad, Bardu (52)
Tobias Westby Ødegård, Hokksund (13)
Joakim Myrann, Harstad (25)
Stein H Flaata, Uvdal (54)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren