Numedalsnett
Søndag 16. juni   |     Du er her: Forsiden >
PrintIngen yngletidsfredning for rovdyr lenger?
Regjeringen fortsetter klappjakt på Norges kritisk truede dyr. NOAH sendte nylig sitt svar på høring om utvidet jakttid på ulv – departementet foreslår at de kritisk truede dyrene skal kunne jaktes fra 25. september til 30. april. Med dette signaliserer miljødepartementet at de synes det er greit å jakte dyr i yngletiden – selv om det er et bærende prinsipp i norsk viltforvaltning at dyrene i denne tiden skal få være i fred.


Leserinnlegg "Ingen yngletidsfredning for rovdyr lenger?", av Siri Martinsen - NOAH. 
Da KLD vurderte å forlenge fellingsperioden innenfor ulvesonen for 2017, var Rådet for dyreetikk sterkt kritiske: «Dagens praksis med felling av høydrektige dyr og dyr med unger bør opphøre for alle arter, fremfor å tillate det for nye.» Departementet skrev selv at de var klar over at forslaget var etisk problematisk. Likevel ble det utvidet jakttid i 2017 – noe departementet nå prøver å gjøre permanent.
Det faktum at utvidelse gjelder ulv utenfor ulvesonen har ikke noen faglig begrunnelse og er like uforsvarlig – ulvene beveger seg over grenser skapt av mennesker, og risikoen for å skyte drektige dyr eller deres maker er likefullt tilstede. Hvis hannen blir skudd, blir hunnulven alene med ungene – noe som kan føre til matmangel. I verste fall kan hele kullet dø.

Å senke respekten for ville dyr og deres yngletid på denne måten – og det til og med for en kritisk truet art – plasserer Norge blant de dårligste landene når det gjelder å ta vare på ville dyr. Allerede er jervens yngletidsfredning illusorisk, da unger blir dratt ut av hiet og skutt foran stressede jervemødre – kun med den begrunnelse at det sterkt truede dyret ikke skal kunne få en mer livskraftig bestand.

Rovdyrforvaltning bør ikke være et skudd i mørket, men det er nettopp den veien departementet velger å gå ved å hele tiden ha fokus på nedskyting av ulv. Ulven er kritisk truet i Norge og kan som hovedregel ikke skytes. Da er staten i større grad forpliktet etter artikler 2 og 9 i Bern-konvensjonen og § 18 i naturmangfoldloven til å finne andre ikke-letale løsninger til mulige konfliktsituasjoner. Men fokuset på slike løsninger i Norge har nærmest vært fraværende fra regjeringens side. Internasjonale studier som NOAH også har sendt til departementet viser at nedskyting av rovdyr ikke forebygger tap av beitedyr – mens ikke-letale tiltak for å beskytte beitedyr, er reelt forebyggende og konfliktdempende. Regjeringen må begynne å lytte til denne forskningen.

Regjeringen planlegger å innføre den utvidede jakttiden allerede 1.april 2018. I utlandet vil tiltaket kanskje tolkes som en aprilsnarr – for hvilket miljø-land med respekt for seg selv vedtar å jakte kritisk truede dyr i yngletiden, mens miljøforskere verden over advarer om at vi må styrke vernet om ville dyr? Det er imidlertid ingen spøk for ulvene at det risikerer å bli fritt frem for jakt på langt inn i deres parings- og yngletid. Dette vil også forstyrre annet dyreliv i skogene, som går inn i sin mest sårbare periode. Regjeringen kan ennå snu i saken, og velge å ikke være et elendig eksempel for artsvern for resten av verden. De ville dyrene trenger mer vern, ikke mindre.

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Anna Maija Nørstebø Flaata, Uvdal (25)
odd solheim, rødberg (84)
Lars Borgar Rudi, Rødberg (62)
Johannes Bjerke, Øygardsgrend<3 (20)
Øystein Heiberg Olsen, Uvdal (17)
Jorun Molia, Lyngdal (66)
Leif Halstensgård, Uvdal (56)
Aud Helen Skaug, Nore (56)
Odd Solheim, Rødberg (83)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Norma Saugen, Kongsberg (84)
Knut Joachimsen, Kongsberg (70)
INGVAR KVARME, kONGSBERG (48)
Andre eller uspesifisert bosted
Niri Lid, Mongolia (45)
Espen Rønningen, Oslo (38)
Nicklas Kai-Le Bjørnsrud, Kongsberg (16)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren