PrintKald og fin påske gir økt brannfare – skader for millioner


En tørrere og solrik påske i kombinasjon av grill og åpen ild kan gi flere branner

Pressemelding:Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige


 
 

- I månedene april og mai i fjor registrerte forsikringsbransjen over 100 skader etter branner og branntilløp der kilden var grill, fyrstikker, og røyking. Erstatningsutbetalingene endte på nærmere 30 millioner kroner, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Den neste uken er det meldt om fortsatt fint vær og en stor SOL pryder værkartet over det meste av landet. Brannfaren kjenner de fleste til, men få er klar over at et lite vindpust kan flytte en brukt, men glovarm engangsgrill flere meter.

- Griller en i egen hage, ha et trygt underlag, slukk grillen med vann og legg noe tungt på grillen så den ikke blåser av sted, sier Voll. En engangsgrill kan være brannfarlig i lang tid etterpå. Aller helst bør en gå for andre alternativer. De samme forholdreglene gjelder om en tenner opp bål i naturen.

- Selv om det kan være kaldt, kan bakken være knusktørr, og da skal det lite til før det tar fyr, sier Voll videre. Han foreller at det allerede har vært flere mindre gressbranner, og brannfaren blir ikke mindre, så lenge det fortsatt er opphold og fint vær.

- Voll anbefaler at innbyggerne følger de lokale rådene og oppfordrer alle til å være forsiktig med åpen ild. Også værtjenesten yr.no melder om økt brannfare og Voll ber påsketuristene om å være ekstra obs på vindforholdene.

-----------------------------------------------------------

Kilde tall: Finans Norge, april og mai 2018, der brannkilden er åpen ild og varme. Alle brannårsaker er med. Andelen branner som er en direkte følge av grilling, fremkommer ikke i statistikken.