PrintFørste pipekonsert med Edvard Grieg
 

Stemningsfullt, vakkert og et møte med nye sider av Edvard Grieg fremført av Johanne Asp og Eli Nesse.


Tekst og foto: Redaksjonen. 
 
 

Organist Eli Nesse i Nore og Uvdal har annonsert at det vil bli holdt et knippe pipekonserter til inntekt for nytt orgel i Nore kirke. Den første konserten i rekken ble avholdt lørdag ettermiddag i Uvdal kirke og hadde Edvard Grieg som tema. Det er i år 175 år siden Grieg ble født, og det var derfor naturlig å vie første kvelden nettopp til Edvard Grieg som har tonesatt så mange av våre kjente «nasjonal sanger», og laget en rekke komposisjoner og musikkstykker som er som nasjonalskatter å regne.

Eli Nesse tok oss med tilbake til Edvard Griegs barndom og oppvekst i Bergen, og lot oss bli litt kjent med både personen og musikeren Edvard Grieg. Det var en spennende reise. Som så ofte skjer, ble heller ikke kunstneren Edvard Grieg anerkjent og verdsatt av sine nærmeste i sine tidligste år. Han ville mye heller skape og eksperimentere med musikk enn å pugge lekser og gå på skole, og selv om han slet seg gjennom musikktimer med sin mor som var pianolærer var det i den frie spillingen han virkelig elsket å utfolde seg. Tilfeldighetene, litt iblandet slektskap, ville at Ole Bull skulle få høre unge Edvard spille, og uttalte da at gutten måtte få komme til Leipzig for å studere musikk. Og slik ble det. Fra studier på musikkonservatoriet i Leipzig gikk turen videre til København hvor han møtte Nina Hagerup som han senere giftet seg med. Nina var sanger, og sammen turnerte de med blant annet noen av hans lyriske stykker, eller salongstykker, som var svært populære på denne tiden.

Grieg drømte imidlertid om å lage større verker, og hadde blant annet store planer om å lage en opera om Olav Trygvason sammen med Bjørnstjerne Bjørnson. Det ble det aldri noeav, men Grieg sluttet ikke å drømme videre om å lage en større komposisjon. Etter at Edvard Grieg og Nina Hagerup flyttet tilbake til Troldhaugen og Norge ble han en av de som bidro sterkt til den nasjonale bevegelsen for å løfte fram folkemusikken og norske tradisjoner, noe hans musikk bærer sterkt preg av. Dette var ingen selvfølge den gangen, da alt som kom fra «kontinentet» ofte ble regnet for det kultiverte, mens det norske ble sett ned på.

Grieg samarbeidet tett med noen av landets mest kjente diktere, hvorav hans tonesetting av Henrik Ibsens Peer Gynt er blant det mest kjente. Han elsket også diktene til Aasmund Olavsson Vinje, og har tonesatt flere av disse. «Våren» og «Ved Rondane» er vanskelig å komme unna når Edvard Grieg skal feires, og Johanne Asps nydelige fremføring fylte kirken med stemning.

Eli Nesse og Johanne Asp viste et nydelig samspill, og fikk vist mye av bredden i Edvard Griegs liv og virke. En musikalsk oase i en travel hverdag.
 

- Det var gratis å komme inn, og det er for så vidt gratis å komme ut igjen også, smiler Eli til stor muntrasjon for forsamlingen da konserten gikk mot slutten. Et bidrag til nytt orgel i Nore la hun likevel ikke skjul på at var kjærkomment, og det er da også meningen med pipekonserten.

Neste konsert kommer i løpet av høsten og vil ha tema kjærlighet.